
איך עושים פודקאסט?
אז החלטתם לפעול במדיה של השמע.. מעולה! רק בינינו זו המדיה האהובה עלי.
אז יאללה בואו ניתן לכם כמה שיותר כלים כדי שתוכלו ליצור פודקאסט מקצועי ככל הניתן.
מוזמנים לקרוא והאזין, אם אתם רוצים לדלג לקטעים ספציפיים הכנו לכם תפריט
פתיחה - 00:00
מה זה בכלל פודקאסט?- 00:49
מה היתרונות של פודקאסט כמדיה? - 02:00
פורמטים - 03:58
תבלינים - 04:52
פודקאסט זה סיפור - 05:40
מי קהל היעד? - 06:52
ציוד הקלטה - 07:45
מה זה בכלל פודקאסט?
פודקאסט, בעברית הסכת, זה הלחם מילים של Ipod אמצעי מוזיקה של אפל שהיה מאוד מפורסם בעבר, בגדול נגן מוזיקה, והמילה Broadcast שבעברית היא אומרת שידור רחב היקף.
פודקאסט הן תכניות שמע שניתן להאזין להן בכל זמן ומקום באמצעות האינטרנט, אינן כפופות ללוח השידורים, האורכים שלהן משתנים לפי התוכן ווניתן להירשם כדי לקבל עדכונים שוטפים.
או בקצרה, זה כמו ערוץ Youtube בלי הוידאו.
פודקאסט עוסק בנושא ספציפי
יש פודקאסטים בכל מני נושאים ולרוב הפודקאסט יעסוק בנושא ספציפי. לדוגמא, יש הרבה פודקאסטים על תחום היזמות, אבל יש כאלה שיותר ממוקדים בתחום של יזמות לעסקים קטנים, כאלו שמדברים על עסקים גדולים או כאלה שמדברים בכלל על היבטים כמו שיווק בעולם היזמות.
מה היתרונות של פודקאסט כמדיה?
לצרוך תוכן תוך כדי פעולה אחרת - היתרון הבולט ביותר של הפודקאסט היא היכולת לצרוך תוכן תוך כדי תנועה, בניגוד לסרטונים שצריך רק לראות את הסרטון או מאמר כתוב או בלוג שצריך רק לקרוא, פודקאסט אפשר לשמוע ותוך כדי אפשר לרוץ, לקפל כביסה, לסדר את הבית או החדר, לרכב על אופניים.. למרות שכדאי להיזהר מלרכב על אופניים תוך כדי..
לאילו שלא אוהבים מצלמות - בנוסף פודקאסט עוזר לאלו מאיתנו שמרגישים פחות בנוח מול מצלמה לבוא לידי ביטוי, אני, למרות שאני עומד המון מול קהל ואפילו עשיתי כמה סרטונים, אני מרגיש פחות בנוח מול מצלמה מאשר מיקרופון.
פחות מורכב ליצירה - פודקאסט דורש פחות הפקה ויזואלית, אם ראיתם את הסרטון שלנו של איך יוצרים סרטון שמתם לב שצריך להשקיע בתאורה, תחפושות, רקע, לבוש של המראיינים ועוד. בפודקאסט אין צורך, אפשר ליצור פודקאסט במכנסיים קצרים, חולצה קרוע ובחדר עם תאורה גרוע ורקע של כרזות קרועות.
מכניס אותנו לעולם הדמיון - פודקאסט דורש מהמאזין לדמיין דברים, את הפרצוף של המרואיינים, את המקום שבו הם נמצאים ובעזרת אפקטים קוליים אפשר ממש להכניס את המאזין למקום מופלא.
פורמטים
בעולם הפודקאסט יש פורמטים שונים שאפשר ליצור:
מונולוג - שזה מה שאתם שומעים כרגע, אני מדבר, מספר לכם על משהו ואתם מקשיבים.
ראיון או דיאלוג - כאשר שני אנשים מדברים, זה יכול להיות ראיון שבו אדם אחד מראיין אדם אחר או מונולוג שזה אומר שני אנשים שמדברים יחד כדי להסביר נושא כלשהו ולאו דווקא מראיינים זה את זה.
פאנל - אפשר לראיין יותר מאדם אחד בפודקאסט, אפשר גם ארבעה או יותר, אפשר גם לצאת לשטח לראיין אנשים ולחזור לדבר על זה באולפן או בכל מקום שאתם מקליטים את הפודקאסטים שלכם.
תבלינים
בפודקאסט כל התבלינים הם קוליים אבל גם הם מתחלקים ל-2 חלקים עיקריים:
מוזיקה - מספיק תוספת של מוזיקת רקע כלשהי וכבר הפודקאסט נשמע יותר מסקרן ונעים להאזנה.
אפקטים קוליים - בתוספת קלה אני יכול לגרום לעצמי להישמע כאילו אני בבריכה [רעש של בריכה], או בחיק הטבע עם ציפורים [רעש ציפורים] או בסופת ברקים וגשם [רעש של סופת ברקים ואני צועק "הצילו.. אני הולך מפה"].
זה היה הרקע של הפודקאסט בוא ניכנס קצת יותר לפרטים
פודקאסט זה סיפור
גם פרק בודד של פודקאסט, לא משנה באיזה פורמט בחרתם בין אם זה ראיון או מונולוג או פרסומת שאתם רוצים לעשות מדובר בסיפור עם התחלה - אמצע וסוף. אם אתם הולכים לעשות ראיון אני ממליץ לכם לקרוא ולהאזין למדריך שלנו על "איך עושים ראיון מקצועי" זה יעזור לכם.
התחלה - מסקרנת ומעניינת, איך הפודקאסט מתחיל? אולי מוזיקה מזמינה? קטע סאונד מסקרן שגורם לנו לרצות לשמוע יותר מה יהיה. בפודקאסטים רבים מתחילים עם קטע סאונד, בשפה המקצועית "סאונד בייט" (Sound Bite) של ציטוט של אחד המרואיינים, משהו מסקרן.
אמצע - מה הטוויסט בעלילה? מה אנחנו לומדים כאן? איזה רגש מופעל? מה מסקרן ומעניין קורה באמצע הפודקאסט שלכם שמשאיר את המאזינים בפנים?
סוף - סיום שמעורר מחשבה, שמביא אותנו דרך מסויימת, אולי מעלה חיוך? אולי גורם לנו לחשוב על החיים בצורה אחרת? אולי גורם לנו לחשוב על הסוגיה שנדונה ומשאיר אותנו עם מוסר השכל?
מי קהל היעד?
בכל תוכן אנחנו נרצה לחשוב מי הולך להקשיב לנו? מה מעניין אותם לשמוע? ומה עולם המושגים שלהם? יש הבדל בין עולם מושגים של ילדים בכיתה ז' לבין עולם מושגים של אנשים מבוגרים בני 35, בין עולם מושגים של תחום מקצועי כמו גיימרים או של מורים. הגדירו את קהל היעד שלכם וודאו שהתוכן והמושגים שאתם מדברים עליהם יהיו ברורים להם.
ציוד הקלטה
בתור התחחלה תעבדו עם הטלפון הנייד שלכם, רוב הטלפונים הניידים מצויידים במיקרופון דיי טוב, נסו להקליט במקום שקט עם מעט מאוד הד. כמובן שזה לא יהיה אולפן אבל תשדלו להגיע למקומות שיש בהם שטיחים, וילונות, ספות, אלו יספגו את ההד ויעזרו לרכך את הקול.
אפשר להשתמש באפליקציות הקלטה כמו Spreaker או שגם נותנת להוסיף אפקטים קוליים או להקליט עם רשמקול של הטלפון ואחרי זה לערוך במחשב או אפליקצית עריכה בטלפון.
אל תשכחו לבדוק את הציוד שלכם לפני תחילת עבודה. יצא לי לעבוד עם מספיק אנשים שלא בדקו את הציוד, חשבו שהקליטו שעות ובסוף לא שמוע כלום. זה לא נעים.
אפליקציות מומלצות
https://www.spreaker.com/download
https://apps.apple.com/us/app/anchor/id1056182234
קבלו השראה - האזינו לאחרים
יש הרבה פודקאסטים, אני אתן לכם כאן המלצות, תאזינו להם, תמצאו מה אתם מתחברים ואוהבים וזה יעזור לכם ליצור את הפודקאסט המיוחד שלכם.
פודקאסטים מומלצים
שיהיה בהצלחה!